Nova studija koja je uključila više od 200 000 ispitanika ustanovila je kako zamjenom bijele riže smeđom u prehrani možemo smanjiti rizik od dijabetesa.
Rezultati istraživanja pokazuju kako je viši unos bijele riže (više od 5 serviranja tjedno) povezan s višim rizikom od razvitka dijabetesa u usporedbi s niskim unosom (manje od 1 serviranja mjesečno). S druge strane, znanstvenici su kod jedne skupine ispitanika zamijenili svakodnevni unos od 50 g bijele riže smeđom i ustanovili kako ispitanici koji su unosili smeđu rižu imaju 16 % niži rizik od oboljenja od dijabetesa, a kad se sav unos žitarica u prehrani zamijeni cjelovitim žitaricama, tada je rizik 36% niži.
Autori studije objašnjavaju da zbog različitih procesa prerade bijela i smeđa riža ostvaruju suprotne učinke na rizik od dijabetesa.
Rezultati ove studije potvrđuju sadašnje preporuke o unosu cjelovitih žitarica te ukazuju kako se njihovim unosom možemo boriti protiv razvitka dijabetesa, bolesti koju mnogi nazivaju pošasti modernog doba.
Izvor: Archives of Internal Medicine