Lora Štrbac

Datum objave: 25. 04. 2024.

Korištenje dodataka prehrani u svrhu poboljšanja sportskih rezultata postala je uobičajena praksa među sportašima, pri čemu su kofein i kreatin među najviše istraživanim sastojcima koji pokazuju ergogena svojstva, odnosno sposobnost da poboljšaju sportsku izvedbu ili fizičku izdržljivost.

Studije su istaknule značajne prednosti kofeina za sportsku izvedbu, prvenstveno kroz poboljšanje maksimalne snage i mišićne izdržljivosti putem interakcije sa središnjim živčanim sustavom. S druge strane, kreatin je pokazao sposobnost brze obnove razine adenozin trifosfata (ATP) tijekom anaerobnog vježbanja, što rezultira povećanom kratkoročnom izlaznom snagom, boljim sposobnostima sprinta i povećanjem mišićne mase.

Iako su istraživanja pokazala individualne prednosti kofeina i kreatina, istraživanja o njihovoj kombiniranoj uporabi su ograničena, a rezultati su često kontradiktorni. U skladu s tim, nova studija je istražila učinke uzimanja dodataka kofeina i kreatin nitrata, kako zajedno tako i neovisno, na izvedbu intenzivnog i isprekidanog vježbanja i mentalni fokus.

U istraživanju je sudjelovalo 12 muških sportaša koji su prošli trening otpora u okviru dvostruko slijepog, randomiziranog crossover istraživanja. Tijekom sedmodnevne studije, sudionici su nasumično podijeljeni da uzimaju jedan od četiri dodatka: kreatin nitrat (4 g kreatina i 1 g nitrata), 5 g/dan kofeina, kombinaciju kreatin nitrata i kofeina (5 g/dan + 400 mg/dan), i placebo.

Ispitanici su obavili krvne pretrage i antropometrijska mjerenja prije početka eksperimenta, nakon čega su uzimali dodatke prehrani 45 minuta prije testiranja. Također su prošli testove za procjenu kognitivnih funkcija, a zatim su izvršili vježbe otpora i anaerobni test snage.

Rezultati su pokazali da je kombinacija kreatin nitrata i kofeina rezultirala značajno boljom izvedbom na kognitivnim testovima, ali nije dovela do značajnih poboljšanja u izvedbi vježbanja. Stoga istraživači zaključuju da kombinirani dodatak kreatin nitrata i kofeina može pružiti veće koristi za kognitivne funkcije od samog kofeina kod sportaša koji se bave treningom otpora.

Unatoč nedostatku učinka na izvedbu vježbanja, istraživači ističu složeni međuodnos između kofeina i kreatina, što pruža važne spoznaje za daljnja istraživanja u području sportske prehrane.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kofein, kreatin, sportaši, trening otpora,

Komentari