Datum objave: 13. 10. 2014.

Prema nedavno objavljenim rezultatima velikog američkog istraživanja, za otprilike 40 % odraslih Amerikanaca se očekuje da će u nekom trenutku u svom životu razviti dijabetes, a pokazalo se da je rizik među određenim etničkim skupinama čak i veći.

Skupina znanstvenika obradila je podatke gotovo 600 000 Amerikanaca koji su predstavljali reprezentativni uzorak odraslog stanovništva, kako bi procijenila kretanja rizika od dijabetesa tipa 2 u razdoblju od 1985. do 2011. godine.

Tijekom 26 godina koje je obuhvatilo istraživanje, rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 znatno se povećao. Za 20-godišnje muškarce, rizik da će u nekom trenutku tijekom života razviti dijabetes porastao je s 20 % na 40 %. Kod žena je primijećen porast s 27 % na 39 %. Nadalje, kada je u obzir uzeta etnička pripadnost ispitanika, najveće povećanje zapaženo je kod crnkinja i Latinoamerikanaca, čiji je rizik od razvoja dijabetesa tijekom životnog vijeka prešao 50 %.

S druge strane, zamijećeno je i smanjenje stope smrtnosti od dijabetesa. Broj provedenih godina života s ovom metaboličkom bolesti veći je za 156 % kod muškaraca i 70 % kod žena. Međutim, budući da se raširenost povećala, među općom populacijom, prosječan broj izgubljenih godina zbog prerane smrti od dijabetesa ipak se povećao za 46 % kod muškaraca, odnosno, 44 % kod žena.

Autori su zaključili kako se, budući da se pojavnost dijabetesa povećala, a pacijenti s ovom bolesti žive duže, u budućnosti može očekivati rast broja zahtjeva za zdravstvenim uslugama povezanim s dijabetesom.

Izvor: The Lancet Diabetes & Endocrinology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari