Lora Štrbac

Datum objave: 19. 04. 2024.

Menopauza uzrokuje veliki pad hormona estrogena i progesterona, što dovodi do češćih neugodnih simptoma u vaginalnom području poput suhoće, svrbeža i peckanja.

Također, sluznica vagine postaje tanja, a krvne žile u tom području se smanjuju, čime se gubi elastičnost i vlažnost vagine.

Estrogen ima važnu ulogu u proizvodnji glikogena koji pruža hranjive tvari za rast laktobacila, što je važno za zdravlje vagine. Bakterije mliječne kiseline, posebno laktobacili, pomažu u održavanju ravnoteže vaginalnog područja na različite načine. Smanjenjem broja laktobacila i povećanjem patogenih vrsta dolazi do povećanja pH vrijednosti vagine.

Prethodna istraživanja kod žena dobi između 18 i 45 godina pokazala su da su probiotici učinkoviti u uspostavljanju ravnotežne mikrobiote, ublažavanju upale i poticanju rasta korisnih laktobacila.

Novo istraživanje bilo je usmjereno na žene u postmenopauzi kako bi istražila učinkovitost probiotičkih pripravaka u rješavanju vaginalne disbioze i upale uzrokovane vaginalnim infekcijama. Pripravak koji je bio korišten u istraživanju sadržavao je mješavinu sljedećih probiotičkih bakterija: Lactiplantibacillus plantarum, Bifidobacterium animalis subsp. lactis i Lacticaseibacillus rhamnosus.

U ovom prospektivnom, opservacijskom kliničkom ispitivanju, 50 sudionica dobi od 45 do 65 godina (u menopauzi najmanje 18 mjeseci) jednom dnevno konzumiralo je kapsulu koja je sadržavala 3 x 109 CFU/g (1 x 109 CFU/g svakog probiotičkog soja), vitamin B3 i maltodekstrin tijekom četiri uzastopna tjedna. Zdravstveni status ispitanica je procijenjen na početku, nakon četiri tjedna uzimanja probiotika i nakon još četiri tjedna praćenja, pri čemu su prikupljeni vaginalni brisevi kako bi se procijenila fluktuacija mikrobiote i zabilježili upalni obrasci.

Rezultati su pokazali značajna poboljšanja u različitim parametrima, uključujući 50% poboljšanje indeksa vaginalnog zdravlja i značajno smanjenje razine upalnih citokina, kao što su IL-6 (-87,8%), IL-1 β (-57,6%) i TNF- α (-40,8%). Također, primjena probiotika olakšala je obnovu vaginalne mikrobiote, što je potvrđeno povećanjem količine laktobacila.

Iako su istraživači zaključili da je kombinacija probiotika učinkovita kod žena u postmenopauzi i može obnoviti vaginalnu mikrobiotu te ublažiti vaginalne tegobe, naglašavaju da bi buduća istraživanja trebala uključiti placebo skupinu i duže razdoblje praćenja kako bi se potpunije razumjela učinkovitost ovog pristupa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: postmenopauza, probiotici, zdravlje žena,

Komentari