Vitaminoteka

Datum objave: 21. 05. 2015.

Oko 50 % pacijenata s dijabetesom pati od neuropatije, odnosno, oštećenja živaca, a trenutno ne postoji lijek za ovu komplikaciju koja oboljelima znatno pogoršava kvalitetu života.

Kao jedina terapija, koja samo usporava napredovanje oštećenja, preporučuje se dobra kontrola razine šećera u krvi. No, prema novom istraživanju, kod dijabetičke neuropatije moglo bi pomoći riblje ulje. Inače, zdravstvene koristi ribljeg ulja prije svega se pripisuju sadržaju dugolančanih omega-3 masnih kiselina, koje u organizmu služe za proizvodnju različitih zaštitnih tvari, uključujući tzv. rezolvine.

U istraživanju su korišteni miševi s dijabetesom koji su ili uz ishranu bogatu mastima, svakodnevno dobivali injekciju specifičnog rezolvina D1, ili im je dio masti iz visokomasne ishrane bio zamijenjen ribljim uljem.

Usporedbom s kontrolnom skupinom miševa, primijećeno je da riblje ulje i rezolvin nisu uspjeli sniziti razinu šećera u krvi na normalne vrijednosti, no pokazali su utjecaj na poboljšanje funkcije živaca. Nadalje, dodatno istraživanje na staničnim kulturama pokazalo je i da rezolvin D1 može potaknuti rast živčanih stanica.

Iako je pozitivno djelovanje potrebno potvrditi na ljudima, čini se da riblje ulje može pomoći u ublažavanju dijabetičke neuropatije.

Izvor: Journal of Neurophysiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari