Vitaminoteka

Datum objave: 18. 05. 2015.

Na porast razine glukoze nakon jela utječe sadržaj obroka, ali i vrijeme kada se konzumirao. Primjerice, kada osoba preskoči doručak, pa ručak postane prvi obrok u određenom danu, nakon njega se može očekivati znatan porast glukoze u krvi.

Budući da konzumacija doručka doprinosi boljoj regulaciji razine glukoze u krvi nakon ručka, u novom istraživanju je na 12 ispitanika s dijabetesom tipa 2 uspoređen učinak doručka s visokim udjelom proteina s doručkom s visokim udjelom ugljikohidrata.

U istraživanju su bile praćene razine glukoze, inzulina i nekoliko hormona gastrointestinalnog trakta, a rezultati su pokazali da visokoproteinski doručak, osim što izaziva niži porast glukoze u krvi nakon jela, bolje doprinosi i snižavanju razine glukoze nakon konzumacije sljedećeg obroka – ručka. Doručak s višim udjelom proteina pokazao je i učinak na povišenje razine inzulina nakon ručka, što je poželjno jer se smatra da pomaže boljoj regulaciji razine glukoze u krvi.

Iako je istraživanje pokazalo koristi povećanja udjela proteina u doručku, autori su napomenuli da prvi obrok u danu ne treba sadržavati ekstremno visoku količinu ovog nutrijenta – za doručak su preporučili konzumaciju 25-30 g proteina.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, Proteini,

Komentari