Vitaminoteka

Datum objave: 10. 06. 2015.

Prema novom radu objavljenom u časopisu Diabetologia, viši unos prehrambenih vlakana može sniziti rizik od razvoja dijabetesa.

U analizi su korišteni podaci iz jednog opsežnog europskog prospektivnog istraživanja u kojemu je tijekom 11 godina praćenja ispitanika zabilježeno preko 12 400 novih slučajeva dijabetesa. Ovi ispitanici uspoređeni su s kontrolnom skupinom od 16 835 osoba, a ispitana je povezanost unosa prehrambenih vlakana i rizika od oblijevanja od dijabetesa tipa 2.

Rezultati su pokazali da su ispitanici s unosom vlakana većim od 26 g na dan, imali 18 % niži rizik od dijabetesa nego oni koji su dnevno unosili manje od 19 g vlakana. Kada se u obzir uzeo indeks tjelesne mase ispitanika, koji je pokazatelj pretilosti, viši unos prehrambenih vlakana više nije bio povezan s nižim rizikom. Stoga se smatra da je povoljan učinak prehrambenih vlakana barem djelomično povezan s utjecajem na tjelesnu masu.

Osim navedene analize, u radu je provedena i meta-analiza koja je u obzir uzela i rezultate 18 drugih, sličnih istraživanja. Tako je na uzorku od preko 41 000 pacijenata s dijabetesom diljem svijeta, zapaženo da se sa svakim povećanjem dnevnog unosa prehrambenih vlakana od 10 g, rizik od dijabetesa smanjuje za 9 %. Prehrambena vlakna iz žitarica, za razliku od onih iz voća i povrća, pokazala su i još čvršću povezanost s nižim rizikom. Svako povećanje unosa vlakana iz žitarica od 10 g dnevno, bilo je povezano s čak 25 % nižim rizikom od ove česte metaboličke bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, vlakna,

Komentari