Vitaminoteka

Datum objave: 29. 10. 2014.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Diabetologia, žene koje redovito jedu prženu hranu imaju veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, metaboličkog poremećaja koji može uzrokovati komplikacije u trudnoći.

U istraživanju su bili korišteni podaci o prehrambenim navikama 15 027 ispitanica velikog američkog prospektivnog istraživanja među kojima je tijekom deset godina praćenja zabilježeno 847 slučajeva gestacijskog dijabetesa.

Rezultati su pokazali da su žene koje su prije trudnoće prženu hranu konzumirale sedam ili više puta tjedno, imale više nego dvostruko veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa u usporedbi sa ženama koje su prženu hranu konzumirale manje od jednom tjedno.

Povezanost konzumacije pržene hrane i rizika od navedene komplikacije u trudnoći ostala je čvrsta i nakon što su u obzir uzete razlike u tjelesnoj masi ispitanica.

Kada je posebno analizirana učestalost konzumacije pržene hrane kod kuće ili izvan nje, statistički značajna povezanost s rizikom od gestacijskog dijabetesa primijećena je samo za prženu hranu konzumiranu izvan kuće. Navedeno je autore navelo na mišljenje da pržena hrana utječe na metabolizam zbog štetnih tvari koje nastaju izlaganjem ulja visokim temperaturama. Štetni produkti oksidacije i hidrogenacije ulja u većoj mjeri nastaju kada se ulje koristi više puta, što se prije običava činiti u restoranima nego kod kuće. Prženje također pogoduje nastanku i tzv. krajnjih produkata uznapredovale glikacije za koje su neka istraživanja već pokazala da mogu doprinijeti pojavi inzulinske rezistencije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, trudnoća,

Komentari