Vitaminoteka

Datum objave: 23. 10. 2015.

Poznato je da umjerena konzumacija alkohola može pogodovati kardiovaskularnom zdravlju, međutim, ovaj utjecaj je još uvijek kontroverzan kod osoba oboljelih od dijabetesa.

Stoga je skupina izraelskih stručnjaka odlučila ispitati utjecaj konzumacije vina u dugotrajnoj studiji s osobama s dijabetesom tipa 2. U studiji su sudjelovala 224 pacijenta koja su tijekom dvije godine svaki dan uz večeru trebali popiti ili 150 mL mineralne vode ili 150 mL vina – s time da je posebno ispitano djelovanje bijelog, odnosno, crnog vina. Prije početka studije ispitanici inače nisu konzumirali alkoholna pića, a svi su bili i dodatno educirani o principima mediteranske prehrane.

Na kraju studije primijećeno je da su ispitanici koji su konzumirali vino, pokazali znatna poboljšanja lipidnog profila te tako snizili kardiometabolički rizik u usporedbi sa skupinom koja je pila mineralnu vodu. Najizraženije promjene pokazali su ispitanici koji su unosili crno vino. Bez obzira na vrstu, vino je pokazalo i poželjan učinak na kontrolu razine šećera u krvi, no ovo je zapaženo samo kod pojedinaca kod kojih su posebni genetski testovi pokazali da „sporo“ metaboliziraju alkohol.

Budući da unos vina u količini koja je primijenjena u studiji nije pokazao štetan utjecaj na jetru, autori su zaključili kako umjereni unos vina, posebice onog crnog, može imati povoljan učinak na osobe s dijabetesom.

Izvor: Annals of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, Kardiovaskularne bolesti, vino,

Komentari