Vitaminoteka

Datum objave: 10. 06. 2015.

Dijabetička neuropatija česta je komplikacija dijabetesa. Karakterizira je oštećenje živaca, a uglavnom se manifestira kao bol ili neosjetljivost u šakama i stopalima.

Terapija ove bolesti vrlo je ograničena, stoga su u novoj pilot-studiji američki stručnjaci ispitali utjecaj veganske prehrane na poboljšanje simptoma.

U studiji je sudjelovalo 35 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 i bolnom neuropatijom, među kojima je njih 17 tijekom 20 tjedna trebalo slijediti vegansku prehranu s niskim udjelom masti. Ovi ispitanici pohađali su i nutricionističke radionice te su uzimali dodatke vitamina B12, dok je ostatak ispitanika poslužio kao kontrolna skupina koja je nastavila sa svojom uobičajenom prehranom uz koju je samo uzimala dodatke vitamina B12.

Bolovi kod ispitanika bili su ispitani posebnim metodama i uređajima, a rezultati su pokazali da su ispitanici koji su slijedili vegansku prehranu, osjetili znatno smanjenje neuropatskog bola. Dodatno, ispitanici interventne skupine snizili su i svoju tjelesnu masu – za 6,4 kg.

Smatra se da veganski način prehrane, koji obiluje hranom biljnog podrijetla, pomaže kod dijabetičke neuropatije jer poboljšava osjetljivost organizma na inzulin.

Izvor: Nutrition & Diabetes

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Neurološke bolesti, dijabetes, veganstvo,

Komentari