Datum objave: 21. 04. 2015.

Jaja predstavljaju bogat izvor kolesterola, a visok unos kolesterola pokazao se povezanim s povećanim rizikom od dijabetesa. Međutim, malo istraživanja se bavilo samo vezom konzumacije jaja i pojavnosti dijabetesa, a dostupni rezultati istraživanja su kontradiktorni.

Stoga su finski znanstvenici odlučili podrobnije ispitati ovu vezu. Koristili su podatke o prehrambenim navikama i zdravstvenom stanju 2 332 muškarca dobi 42-60 godina, prikupljene u jednom opsežnom istraživanju koje je trajalo 19 godina.

Analiza je pokazala da je konzumacija jaja bila povezana s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2, kao i s nižim razinama glukoze u krvi. Ispitanici koji su jeli oko četiri jaja tjedno, imali su 37 % niži rizik od dijabetesa od onih koji su jeli samo jedno jaje tjedno.

Konzumacija više od četiri jaja tjedno nije pokazala dodatni zaštitni učinak.

Jedno od mogućih objašnjenja primijećene povezanosti je da konzumacija jaja u Finskoj nije, kao u nekim drugim zemljama, povezana s nepoželjnim navikama poput visokog unosa prerađenih mesnih proizvoda ili nedostatka tjelesne aktivnosti.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari