Vitaminoteka

Datum objave: 24. 11. 2015.

Poznato je da nedostatak sna i tzv. visokomasna prehrana mogu smanjiti osjetljivost na inzulin, a u novom istraživanju na životinjama uspoređen je učinak ovih dvaju čimbenika.

Istraživanje je bilo provedeno na osam mužjaka pasa kojima je inzulinska osjetljivost prvo procijenjena nakon jedne noći uskraćivanja sna, a zatim ponovno nakon šest mjeseci visokomasne ishrane. Inzulinska osjetljivost bila je mjerena intravenskim testom tolerancije glukoze, a dobiveni rezultati bili su uspoređeni s kontrolnom skupinom pasa.

Primijećeno je da je nedostatak sna životinjama smanjio inzulinsku osjetljivost za 33 %, dok ju je šestomjesečna visokomasna ishrana smanjila za bliskih 21 %. Rezultati, dakle, sugeriraju da jedna „neprospavana noć“ narušava inzulinsku osjetljivost kao i šest mjeseci visokomasne prehrane. Budući da je u istraživanju zapaženo da nakon ishrane s visokim udjelom masti uskraćivanje sna više nema učinak na toleranciju glukoze, smatra se da ova dva čimbenika djeluju sličnim mehanizmima.

Poznato je da nedostatak sna, osim utjecaja na inzulinsku osjetljivost, može utjecati i na povećani unos hrane, stoga bi zdravstveni djelatnici svojim pacijentima trebali posebno naglašavati važnost zdravog obrasca spavanja.

Izvor: The Obesity Society Annual Meeting 2015

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari