Prema novom istraživanju prezentiranom na skupu American Heart Association's Scientific Sessions 2015, povećana konzumacija jela pripremljenih kod kuće može sniziti rizik od dijabetesa tipa 2.
Navedeni zaključak rezultat je analize podataka dvaju opsežnih istraživanja koja su okupila oko 99 000 odraslih muškaraca i žena koji su bili praćeni od 1986. do 2012. godine.
Konkretno, u analizi je primijećeno da su ispitanici koji su tjedno unosili 11-14 obroka pripremljenih kod kuće, imali čak 13 % niži rizik od razvoja dijabetesa nego pojedinci koji su unosili manje od šest domaćih obroka tjedno. Ovi rezultati ni ne čude budući da je poznato da je često blagovanje u restoranima povezano s višim energetskim unosom i unosom soli, kao i višim krvnim tlakom.
Autori analize naveli su da nisu imali dovoljno podataka kako bi mogli odrediti koliko je točno obroka pripremljenih kod kuće dnevno uputno konzumirati, no napomenuli su da bi bilo najbolje što više – po mogućnosti, i ručak i večeru svaki dan.