Datum objave: 28. 04. 2015.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Food Research International, pokazalo je potencijalne zdravstvene koristi krušaka sorti Bartlett i Starkrimson. Skupina istraživača iz SAD-a ispitala je mogu li kora, pulpa i sok kruški pomoći u prevenciji i liječenju dijabetesa tipa 2, hipertenzije i infekcije bakterijom Helicobacter pylori, koja ima ključnu ulogu u razvoju čireva želuca i dvanaesnika.

Istraživanje je pokazalo da kora kruški sadrži mnogo veći udio polifenolnih tvari od pulpe te je kora sorte Starkrimson pokazala veći udio ovih tvari od kore sorte Bartlett. S druge strane, kada se samo proučavao sastav pulpe, sorta Bartlett pokazala je viši udio polifenola od sorte Starkrimson.

In vitro enzimski testovi pokazali su da konzumacija cjelovitih krušaka (i kore i pulpe) potencijalno pomaže u boljoj kontroli ranih stadija dijabetesa.

Nadalje, primijećeno je da pulpa sorte Bartlett može djelovati kao blagi ACE-inhibitor, što ukazuje na potencijalnu ulogu kod snižavanja visokog krvnog tlaka, koji često muči osobe s dijabetesom. Inače, mnogi lijekovi za hipertenziju djeluju kao ACE-inhibitori – sprječavanjem djelovanja angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE) održavaju krvne žile „opuštenima“.

Konačno, zapaženo je i da fermentirani ekstrakti kruške mogu spriječiti razvoj bakterije H. pylori, ne utječući pritom na rast i funkciju korisnih, probiotičkih bakterija – štoviše, mogu čak potaknuti njihovu probiotičku ulogu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari