Lora Štrbac

Datum objave: 23. 04. 2024.

Povišene razine triglicerida često su pokazatelj metaboličkog sindroma, stanja koje karakterizira pretilost i visoki udio tjelesne masti u organizmu.

Nedavna istraživanja usmjerena su na potencijalnu ulogu Lactobacillus bulgaricus u regulaciji tjelesne mase i smanjenju rizika povezanih s pretilošću.

Lactobacillus bulgaricus je mikroorganizam prirodno prisutan u probavnom sustavu te se često nalazi u fermentiranim mliječnim proizvodima poput sira, jogurta i kefira. Nova studija provedena u rujnu 2021. godine imala je za cilj istražiti učinke redovitog uzimanja bakterije L. bulgaricus na smanjenje tjelesne mase i čimbenike rizika vezane uz pretilost.

U istraživanju je sudjelovalo 36 sudionika s prekomjernom tjelesnom masom, podijeljenih u dvije skupine: jedna je primala probiotik, dok je druga dobivala placebo. Sudionici u probiotičkoj skupini konzumirali su L. bulgaricus (s dozom od 1 x 108CFU) svakodnevno tijekom 12 tjedana, dok je placebo skupina uzimala placebo prašak u istom razdoblju. Prije i nakon istraživanja, obavljene su krvne pretrage i analiza sastava tijela za svakog sudionika.

Rezultati su pokazali da 12-tjedni unos dodatka prehrani s probiotičkom bakterijom L. bulgaricus nije rezultirao značajnim gubitkom tjelesne mase kod sudionika. Međutim, uočene su potencijalne koristi kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom i visokim razinama triglicerida u krvi.

Općenito, primijećena su značajna poboljšanja u regulaciji triglicerida te koncentraciji VLDL i HDL kolesterola kod sudionika koji su uzimali L. bulgaricus, što nije zabilježeno u placebo skupini. VLDL (lipoprotein vrlo niske gustoće) predstavlja jedan od glavnih tipova lipoproteina, karakteriziran visokim udjelom triglicerida, te je poznat kao "loš kolesterol".

Stoga, analiza metaboličkog profila ukazala je na to da redovito uzimanje dodatka probiotika L. bulgaricus može pozitivno utjecati na poboljšanje profila lipoproteinskih lipida kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

Istraživači ističu da, iako primjena L. bulgaricusa ne dovodi do gubitka tjelesne mase, može smanjiti razine triglicerida u krvi, što može imati pozitivan učinak na prevenciju bolesti povezanih s metaboličkim sindromom. Nadalje, pozivaju na daljnja sveobuhvatna i dugotrajna istraživanja s višim dozama kako bi se bolje razumio učinak bakterije L. bulgaricus.

Izvor: Metabolites

Pošalji prijatelju na email

Komentari