Vitaminoteka

Datum objave: 19. 05. 2015.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Diabetologia, ispitana je povezanost konzumacije različitih slatkih pića s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

U analizi su korišteni detaljni podaci o prehrambenim navikama preko 25 000 muškaraca i žena dobi 40-79 godina koji su sudjelovali u jednom opsežnom britanskom epidemiološkom istraživanju. Ispitanici su bili praćeni 11 godina, a tijekom tog razdoblja njih 847 je razvilo dijabetes.

Rezultati su pokazali da je s povećanim rizikom od dijabetesa povezana učestala konzumacija šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića i mliječnih napitaka, ali i bezalkoholnih pića s umjetnim sladilima. Unos voćnih sokova, zaslađenog čaja ili kave nije doprinosio povećanju rizika.

Procijenjeno je da zamjena jednog serviranja šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića ili mliječnih napitaka s vodom, nezaslađenim čajem ili kavom, može sniziti rizik od dijabetesa za 14-25 %. Nadalje, smatra se da je 15 % slučajeva dijabetesa moglo biti prevenirano da su ispitanici smanjili unos šećera iz zaslađenih pića na 2 % ukupnog dnevnog energetskog unosa.

Zanimljivo, primijećeno je da zamjena šećerom zaslađenih pića s onima s umjetnim sladilima ne doprinosi smanjenju rizika od ove raširene metaboličke bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, voda,

Komentari