Vitaminoteka

Datum objave: 20. 11. 2015.

U novoj analizi objavljenoj u časopisu JAMA Pediatrics, uočeno je da probiotici imaju potencijalno zaštitno djelovanje kod djece s visokim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 1.

Ovo je primijećeno nakon obrade podataka o 7 473 djece koja su u sklopu jednog opsežnog američko-europskog istraživanja bila redovito praćena tijekom djetinjstva. Cilj istraživanja bio je ispitati okolinske čimbenike koji mogu utjecati na razvoj dijabetesa tipa 1, pa su tako prikupljeni i podaci o korištenju probiotika tijekom ranog života.

Konkretno, rezultati su pokazali da je davanje probiotika u obliku dodataka prehrani ili u dojenačkim mliječnim formulama tijekom prvih 27 dana života povezano sa značajno nižim rizikom od autoimunih reakcija na stanice otočića gušterače. Inače, otočići gušterače bitni su u proizvodnji inzulina, a njihovo progresivno propadanje dovodi do razvoja dijabetesa.

Navedena povezanost korištenja probiotika i smanjenog rizika od dijabetesa nije primijećena kod davanja pripravaka nakon 27. dana života, te je uočena samo kod ispitanika s visokom genetskom predispozicijom za dijabetes (HLA genotip DR3/4). No, pokazalo se da rana intervencija probioticima kod ove djece može smanjiti rizik za čak 60 %.

Autori su naglasili kako rezultate primijećene u ovoj analizi trebaju potvrditi i druga istraživanja, no napomenuli su da bi probiotici mogli imati važnu ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 1.

Pošalji prijatelju na email

Komentari