Datum objave: 30. 09. 2014.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition and Metabolic Insight, primijećeno je da redoviti unos manga kod pretilih može utjecati na snižavanje razine glukoze u krvi.

Istraživanje je trajalo 12 tjedana tijekom kojih je 11 muških i devet ženskih ispitanica trebalo konzumirati 10 g sušenog manga dnevno. Ispitanici su bili dobi 20-50 godina, a osim svakodnevnog unosa manga, bilo im je rečeno da tijekom istraživanja nastave sa svojom uobičajenom prehranom, tjelesnom aktivnosti te uzimanjem lijekova.

Nakon određivanja antropometrijskih i biokemijskih parametara, na kraju istraživanja je zapaženo smanjenje razine glukoze u krvi za 4,41 mg/dL. Također, kod muškaraca je primijećeno i smanjenje opsega bokova za 3,3 cm. Unos manga nije utjecao na tjelesnu masu, opseg struka ni udio masnog tkiva, kao ni na razine triglicerida i kolesterola u krvi.

Istraživači su zaključili kako mango predstavlja dobar izbor voća za osobe s pretilošću budući da im može pomoći održati ili sniziti razinu glukoze u krvi. Međutim, naglašavaju da točan mehanizam djelovanja još treba istražiti. Za sada smatraju da bi za pozitivno djelovanje manga mogla biti odgovorna prehrambena vlakana te antioksidans mangiferin.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari