Datum objave: 27. 07. 2011.

Prema novoobjavljenom istraživanju u časopisu Circulation nadomjesci koji sadrže proteine iz soje i mlijeka povezani su sa nižim sistoličkim krvnim tlakom, u odnosu na rafinirane ugljikohidrate. Ako djelomice zamijenimo rafinirane ugljikohidrate s hranom ili pićem s visokim udjelom sojinih ili mliječnih proteina, možemo spriječiti, ali i liječiti povišeni krvni tlak.

Prethodna istraživanja su pokazala da prehrana bogata s niskomasnim mlječnim proizvodima snizuje krvni tlak, ali je ovo prvo takvo istraživanje koje je dokazalo da mliječni proteini snizuju krvni tlak kod osoba s pre-hipertenzijom i hipertenzijom 1.stupnja.

Ispitivanje je provedeno na 352 odrasle osobe s povišenim rizikom za hipertenziju ili s umjerenim stupnjem hipertenzije.
Svaki ispitanik, u dobi od 22 godine i stariji, sistoličkog krvnog tlaka od 120 do 159 mmHg i dijastoličkog od 80 do 95 mmHg, uzimao je svaki dan ili 40 g proteina soje ili mlijeka ili rafinirane ugljikohidrate, u periodima od 8 tjedana (s tri tjedna stanke između razdoblja uzimanja).

Kada su ispitanici uzeli nadomjeske mliječnih i sojinih proteina imali su za oko 2.0 mmHg niži sistolički krvni tlak, nego kad su uzeli rafinirane ugljikohidrate.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari