Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2015.

Hipertenzija, tj. visoki krvni tlak glavni je rizični čimbenik za kardiovaskularne bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u razvijenim zemljama. 

Brojne javnozdravstvene inicijative čija je svrha kontroliranje visokog krvnog tlaka, uglavnom su usmjerene na smanjenje unosa soli.

Međutim, prema zaključcima dvojice autora novog preglednog rada objavljenog u časopisu Open Heart, koristi samog smanjenja unosa soli su sporne. U radu su iznijeli mnoge dokaze iz temeljnih i epidemioloških istraživanja te kliničkih studija koje na optuženičku klupu kao glavne krivce razvoja hipertenzije, smještaju šećere, posebice fruktozu.

Kukuruzni sirup bogat fruktozom (HFCS), koji uglavnom sadrži 55 % fruktoze, sve se češće koristi za zaslađivanje industrijskih prehrambenih proizvoda, pogotovo bezalkoholnih pića. A istraživanja pokazuju da unos 7 dL bezalkoholnog pića može povećati sistolički krvni tlak za 15 mm Hg, a dijastolički za 9 mm Hg.

U istraživanjima je primijećeno i da visoki unos šećera općenito, značajno povisuje krvni tlak – sistolički povećava za prosječnih 7,6 mm Hg, a dijastolički za 6,1 mm Hg.

Smatra se da je povećavanje krvnog tlaka, između ostalog, posljedica učinka pretjerane konzumacije fruktoze na povećanje aktivnosti simpatičkog živčanog sustava. No, čini se da takav utjecaj ima samo fruktoza iz prerađene hrane – unos fruktoze voćem nije se pokazao štetnim.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fruktoza, visok krvni tlak,

Komentari