Petra Bračić

Datum objave: 26. 04. 2024.

Polifenoli su moćni biljni metaboliti poznati po svojim antioksidativnim svojstvima, nudeći potencijalne zdravstvene benefite i zaštitu od različitih bolesti.

S više od 8000 identificiranih vrsta, ove tvari nalaze se u obilnim količinama u različitim vrstama voća, povrća, ali i čaju i kavi. Osim što dodaju boju i okus hrani, polifenoli igraju ključnu ulogu u promicanju zdravlja i općeg blagostanja. Unatoč njihovom gorkom i adstrigentnom okusu, nedavne studije pokazuju da bi oni mogli biti ključ za niz zdravstvenih koristi, uključujući prevenciju kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Međutim, postoje određene nedoumice u razumijevanju kako točno ovi spojevi ostvaruju te korisne učinke, posebno u smislu njihovih interakcija u organizmu.

Upravo te nepoznanice zaintrigirale su istraživače sa Instituta za tehnologiju Shibaura i sa Sveučilišta u Cataniji da načine pregled dostupnih istraživanja i istraže interakcije između polifenola i ljudskog zdravlja, njihov posljedični utjecaj te da nastoje razumjeti načine na koje se polifenoli integriraju sa senzornim receptorima u probavnom sustavu.

Epidemiološki dokazi već dugi niz godina potvrđuju zaštitne učinke polifenola kod različitih kroničnih stanja poput kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja, neurodegenerativnih bolesti i starenjem uzrokovane degeneracije osjetilnih organa. Glavni izazov u razumijevanju osnovnog mehanizma djelovanja je njihova nedostupnost u krvi i/ili organima. Polifenoli se obično razgrađuju u debelom crijevu uz pomoć crijevnih bakterija i izlučuju putem stolice. Nedavne studije su prijavile da konzumirani polifenoli mogu promijeniti sastav crijevne mikrobiote, mijenjajući sastav sekundarnih metabolita u kolonu. Pretpostavlja se da ovi promijenjeni metaboliti mogu biti apsorbirani i utjecati na metaboličke i kognitivne funkcije. Međutim, vrsta i količina polifenola vrlo varira ovisno o prehrani i pojedincima, što čini teškim uspostavljanje uzročne korelacije.

Senzorni receptori su specijalizirane stanice smještene blizu živčanih završetaka i široko su rasprostranjeni u specijaliziranim organima. Posljednjih nekoliko godina, senzorna nutricija, novo je područje istraživanja koje proučava međusobnu komunikaciju između unesenih namirnica i mozga te utjecaj na ljudsko ponašanje. Neka izvješća sugeriraju da signali hrane doprinose homeostazi putem senzornih receptora baziranih na crijevima.

Zaronivši dublje, kako bi otkrili povezanost između polifenola i crijeva, istraživači su otkrili da polifenoli, koji su inherentno gorkog okusa, integriraju s receptorima gorčine, specifično s receptorima okusa 2 (engl. taste receptor 2, T2R). Nadalje, neka istraživanja su otkrila da dok polifenoli ne budu izlučeni, ostaju u kontaktu s I-, K- i L-stanicama crijeva koje izražavaju T2R ili s gastrointestinalnim senzornim živcima i epitelnim stanicama koje izražavaju TRP kanale tijekom proširenog vremena. Adstringencija polifenola sugerira se kao somatosenzorsko zapažanje i povezana je s poboljšanim krvnim tlakom i čimbenicima rizika za srčane bolesti. Polifenoli uzrokuju izraženo povećanje razina vazorelaksacije ovisne o protoku krvi (engl. flow-dependent vasorelaxation, FMD) pri umjerenim dozama. Istraživači su otkrili da adstringentni polifenoli integriraju s kanalima prolaznih receptorima potencijala (engl. transient receptor potential, TRP). Međutim, potrebno je daljnje istraživanje kako bi se jasno razumjela ova interakcija. Ovi nalazi snažno sugeriraju da polifenoli ostvaruju svoje korisne učinke putem senzornih receptora gastrointestinalnog trakta. Astringentna i gorka svojstva polifenola nude različita terapijska svojstva.

Eksperimentalna studija na životinjama pokazala je da ponavljajuće uzimanje astringentnih polifenola značajno smanjuje odgovor FMD zajedno s krvnim tlakom. Drugo istraživanje izvijestilo je da konzumacija gorkih polifenola povećava lučenje gastrointestinalnih hormona, čime se reguliraju razine glukoze u krvi i tolerancija na glukozu.

Primijećeno je da astringentni polifenoli reguliraju aktivaciju osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda (engl. hypothalamic-pituitary-adrenal axis, HPA), čime se poboljšavaju raspoloženje i funkcija pamćenja.

Pregled dosadašnjih istraživanja predstavlja značajan korak naprijed u našem razumijevanju zdravstvenih učinaka polifenola te utire put novim saznanjima.

Izvor: Biomolecules

Pošalji prijatelju na email

Komentari