Datum objave: 16. 04. 2014.

Statistički podaci ukazuju kako veći broj ljudi umire tijekom zimskih dana. Zbog stresa uzrokovanim hladnoćom, srce mora intenzivnije raditi kako bi krv došla do svih stanica u tijelu zbog čega dolazi i do porasta krvnog tlaka u organizmu. Upravo zato pretile osobe kao i one s dijagnosticiranom hipertenzijom imaju veći rizik od srčanog udara tijekom zime.

Zanimljiva studija, provedena tijekom 12 tjedana na 13 pretilih muškaraca i žena srednjih godina, ispitivala je da li ekstrakt lubenice može sniziti povišeni krvni tlak pri niskim temperaturama. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine pri čemu su jedni, tijekom 6 tjedana uzimali 4 g aminokiselina prisutnih u ekstraktu lubenice te držali ruku u vodi temperature 4°C dok je druga skupina dobivala placebo. Paralelno im je praćen krvni tlak i ostali vitalni znakovi. Nakon 6 tjedana zamijenjene su uloge.

Pozitivan učinak lubenice po zdravlje ispitanika potvrđen je značajnim poboljšanjem razine krvnog tlaka kao i ostalih vaskularnih parametara koji su praćeni tijekom studije. Na taj način smanjen je kardiovaskularni stres koji se posebice očituje tijekom niskih temperatura.

Studija je objavljena u časopisu The American Journal of Hypertension.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari