Datum objave: 29. 06. 2015.

DASH-prehrana, koja se prije svega preporučuje osobama s povišenim krvnim tlakom, temelji se na povećanom unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, malomasnih mliječnih proizvoda, orašastih plodova, mesa peradi i ribe, te na smanjenom unosu crvenog mesa, zasićenih masti, soli i šećera. Međutim, stručnjaci iz američke Indiane su u novoj studiji odlučili ispitati može li DASH-prehrana uključivati redovitiju konzumaciju svinjetine s niskim udjelom masti.

U studiji je sudjelovalo 19 osoba s povišenim krvnim tlakom prosječne dobi 61 godinu. Ispitanici su tijekom šest tjedana slijedili DASH-prehranu, a kao glavne izvore proteina su konzumirali ili svinjetinu s malo masti ili piletinu i ribu. Nakon toga, uslijedila je četverotjedna stanka, poslije koje su ispitanici opet počeli slijediti DASH-prehranu, ali ovoga puta su konzumirali alternativnu opciju mesa.

Mjerenja krvnog tlaka prije i poslije interventnih perioda, pokazala su da se prehrana koja je uključivala malomasnu svinjetinu, nije razlikovala od one koja je uključivala piletinu i ribu – obje prehrane su uspješno snizile krvni tlak ispitanika.

Stoga su autori zaključili kako rezultati upućuju da se u DASH-prehranu može uključiti malomasno, neobrađeno crveno meso – naravno, u prikladnim količinama. Prema američkim smjernicama, meso s niskim udjelom masti je ono koje u 100 g mase sadrži manje od 10 g ukupnih, odnosno, manje od 4,5 g zasićenih masti.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari