Datum objave: 22. 04. 2015.

Brojna istraživanja pokazala su da je konzumacija obroka izvan kuće povezana s većim unosom kalorija, zasićenih masti i soli, što može doprinijeti povišenju krvnog tlaka.

Stoga je skupina znanstvenika iz Singapura u novom istraživanju odlučila ispitati je li često jedenje izvan kuće povezano s većim rizikom od hipertenzije.

Istraživanje je bilo provedeno na 501 mladoj odrasloj osobi dobi 18-40 godina. Ispitanicima je bio izmjeren krvni tlak i određen indeks tjelesne mase, a bili su prikupljeni i podaci o njihovim životnim navikama, što je uključivalo i učestalost konzumacije obroka izvan kuće.

Analiza je pokazala da je čak 49 % muških te 9 % ženskih ispitanika imalo prehipertenziju – granično povišeni krvni tlak, a primijećeno je da su ovi ispitanici, kao i oni s hipertenzijom, češće blagovali obroke izvan kuće, imali viši indeks tjelesne mase, niži stupanj tjelesne aktivnosti te su češće konzumirali duhanske proizvode.

Čak 38 % ispitanika vani je konzumiralo više od 12 obroka tjedno, a procijenjeno je da samo jedan obrok konzumiran izvan kuće pridonosi 6 %-tnom povećanju rizika od prehipertenzije.

Izvor: American Journal of Hypertension

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, visok krvni tlak,

Komentari