Datum objave: 30. 09. 2014.

Rezultati nedavno provedene studije pokazali su kako već nekoliko dodatnih kilograma, koje je lako „dobiti“ tijekom blagdana ili godišnjeg odmora, može uzrokovati porast razine krvnog tlaka.

U studiji je sudjelovalo 16 zdravih ispitanika dobi 18-48 godina koji su tijekom osmotjednog perioda trebali povećati svoju tjelesnu masu za oko 5 %. Kako bi to postigli, svakodnevno su unosili 400 do 1 200 dodatnih kalorija. Na početku i na kraju istraživanja posebnim uređajem im je praćen krvni tlak tijekom 24 sata, a rezultati su uspoređeni s kontrolnom skupinom od deset ispitanika koji su tijekom osam tjedana zadržali svoju prijašnju tjelesnu masu.

Analizom je primijećeno da je povećanje mase od 2-5 kg utjecalo na povišenje krvnog tlaka – sistolički tlak porastao je s prosječnih 114 mm Hg na 118 mm Hg. Zapaženo povećanje krvnog tlaka bilo je izraženije kod ispitanika kojima se udio masnog tkiva, prije svega, povećao u području abdomena.

Mali porast tjelesne mase nije pokazao negativan utjecaj na razine šećera, kolesterola i inzulina u krvi.

Iako je povišenje razine prosječnog krvnog tlaka opaženo u studiji i dalje bilo unutar poželjnih granica, rezultati pokazuju kako na krvni tlak mogu utjecati i kratkotrajne promjene u prehrani, pogotovo kod onih koji imaju sklonost nakupljanja masnog tkiva u području abdomena.

Izvor: AHA's High Blood Pressure Research 2014 Scientific Sessions

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari