Tipična mediteranska prehrana sastoji se od namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, orašastih plodova te avokada, te namirnica bogatih nitritima i nitratima poput zelenog lisnatog te korjenastog povrća.
Istraživači su otkrili da unosom ovih dviju vrsta namirnica dolazi do reakcije nezasićenih masnih kiselina te dušičnih tvari, a tom reakcijom nastaju nitro masne kiseline.
Potom su serijom eksperimenata na “normalnim” i genetički modificiranim miševima pokazali da nitro masne kiseline pomažu u sniženju krvnoga tlaka inhibirajući enzim epoksid hidrolaza.
Naime, za potrebe svoje studije, istraživači su stvorili miševe s vrstom enzima koji ne može vezati nitro masne kiseline te ih usporedili s normalnim miševima. Potom je miševima obiju skupina prvo dan hormon kojim se inducira porast krvnoga tlaka, a zatim i nitro masne kiseline, direktno ili putem mediteranske prehrane. Rezultati su pokazali da se krvni tlak snizio samo kod normalnih miševa.
Svoje rezultate su objavili su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.