Maja Biličić

Datum objave: 26. 11. 2018.

Polifenoli i antocijanini iz boysen bobica mogu spriječiti disfunkciju krvnih i limfnih žila te pomoći u održavanju njihove stabilnosti, pokazalo je novo istraživanje.

Naime, boysen bobice nastale su križanjem maline i kupine, nalik su kupini, no krupnijih su i slatkih plodova.

Znanstvenici su istraživanje proveli na pretilim miševima. Jednu su grupu miševa 8 tjedana hranili hranom bogatom mastima, dok je druga grupa dobivala uobičajenu hranu za miševe. Nakon takvog oblika prehrane, prva je grupa u vodu za piće 6-8 tjedana dobivala polifenol iz boysen bobica.

Utvrdili su da kod miševa koje su hranili hranom bogatom mastima polifenol nije donio znatne promjene u tjelesnoj masi, konzumaciji hrane, otkucajima srca, intoleranciji glukoze te sistoličkom ili dijastoličkom krvnom tlaku. Međutim, otkriveno je da je polifenol u aortama miševa potaknuo smanjenje koncentracije kemijskih spojeva koji sadrže kisik. Koncentracija spomenutih spojeva bila je povećana zbog metaboličkog stresa uzrokovanog pretilošću. Također, unos polifenola zaustavio je i pretjerano širenje bočnih arterija.

Istraživanje je kasnije provedeno i na kultiviranoj pupčanoj veni – znanstvenici su testirali utjecaj polifenola i antocijanina boysen bobica na endotelne stanice vene.

Otkriveno je da antocijanini sprječavaju proizvodnju kemijskih spojeva s kisikom, ublažavaju inhibiciju dušikova oksida izazvanog metaboličkim stresom te sprječavaju širenje bočnih arterija.

Rezultati istraživanja slažu se s ranije dobivenim podacima koji su pokazali da sok boysen bobica može smanjiti krvni tlak, a mogao bi i uvelike pomoći oboljelima od kardiovaskularnih bolesti u održavanju zdravlja krvožilnog sustava.

Izvor: PLOS One

Pošalji prijatelju na email

Komentari