Vitaminoteka

Datum objave: 10. 02. 2015.

Cikla je povrće bogato nitratom, koji se u našem organizmu prevodi u dušikov oksid te može potaknuti širenje krvnih žila. 

Mnoga istraživanja su pokazala blagotvoran učinak cikle na krvni tlak, a u nedavnoj studiji britanski istraživači su ispitali utjecaj svakodnevne konzumacije soka od cikle.

U studiji su sudjelovala 64 pacijenta s hipertenzijom dobi 18-85 godina koji ili nisu počeli uzimati lijekove za snižavanje krvnog tlaka ili im terapija nije uspijevala sniziti tlak do poželjne razine. Ispitanici su nasumično bili podijeljeni u dvije skupine – jedna je svakodnevno konzumirala jednu šalicu (250 mL) soka od cikle, a druga šalicu soka od cikle u kojem su nitrati bili uništeni.

Studija je trajala ukupno osam tjedana. Sam interventni period je trajao četiri tjedna, a dva tjedna prije i poslije ispitivanja ispitanicima je samo praćen krvni tlak.

Rezultati su pokazali da je svakodnevna konzumacija soka od cikle bogatog nitratima snizila krvni tlak ispitanika za prosječnih 8/4 mm Hg, što se može usporediti s učinkom uobičajenih lijekova za hipertenziju.

Međutim, tijekom dva tjedna od prestanka konzumacije soka, krvni tlak ispitanika se vratio u prijašnje stanje.

Sok od cikle je kod interventne skupine pokazao i učinak na povećanje kapaciteta širenja krvnih žila (za 20 %) te smanjenje krutosti arterija (za 10 %), što se povezuje s nižim rizikom od bolesti srca.

Izvor: Hypertension

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cikla, visok krvni tlak,

Komentari