Datum objave: 26. 03. 2015.

Mnoga istraživanja pokazala su da se krvni tlak određenog manjeg dijela populacije ne povisuje s povećanjem unosa soli. Međutim, to ne znači da su ti pojedinci pošteđeni negativnog učinka prekomjernog unosa soli.

U novom preglednom članku objavljenom u časopisu Journal of the American College of Cardiology, sažeta su saznanja o štetnom utjecaju visokog unosa soli koja nadilaze općepoznat učinak na povišenje krvnog tlaka.

Primijećeno je da visok unos soli negativno utječe na funkciju endotela arterija, bez obzira na promjene krvnog tlaka, a nepravilna funkcija endotela prije svega je povezana s aterosklerozom. Nadalje, zapažen je i učinak na hipertrofiju lijeve klijetke, tj. povećanje mišićnog tkiva koje izgrađuje jednu od glavnih komora srca. Zadebljanja mišića srca su nepoželjna jer negativno utječu na sposobnost pumpanja krvi.

Prekomjeran unos soli povezan je i sa slabljenjem funkcije bubrega, a ovo je primijećeno već i kod minimalnog utjecaja na krvni tlak.

Konačno, dugotrajan visok unos soli može živce simpatičkog sustava učiniti „osjetljivijim“ na podražaje. Aktivnost simpatičkog živčanog sustava povezana je sa stresnim situacijama, a njegova kronična povećana podraženost može štetno utjecati na brojne vitalne organe.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari