Vitaminoteka

Datum objave: 16. 07. 2014.

Novo genetičko istraživanje nudi dokaz da niska razina vitamina D može imati ulogu u razvoju hipertenzije. Ovo saznanje govori u prilog mogućem korištenju dodataka vitamina D u borbi protiv visokog krvnog tlaka.

Uloga vitamina D u razvoju hipertenzije već je neko vrijeme predmet znanstvenog interesa, no do sada uzročno-posljedična veza nije utvrđena. Iako su rezultati epidemioloških istraživanja pokazali čvrstu povezanost razine vitamina D u organizmu i visokog krvnog tlaka, kliničke studije to još nisu uspjele potvrditi dosljednim rezultatima.

U novom istraživanju, kod ispitivanja veze između razine vitamina D i visokog krvnog tlaka, odnosno, rizika pojave hipertenzije, istraživači nisu određivali stvarno prisutnu razinu vitamina D, već su je procijenili na temelju utvrđenih genetskih razlika ispitanika. Procjena se bazirala na poznavanju više varijanti različitih gena uključenih u metabolizam vitamina D. Prema mišljenju autora, ovim genetičkim pristupom lakše je istražiti što je uzrok, a što posljedica te se izbjegavaju utjecaji ometajućih vanjskih čimbenika, kao i moguće greške prilikom odabira ispitanika.
Istraživači su posebnom metodom Mendelove randomizacije obradili podatke preko 146 500 ispitanika iz baze Udruženja D-CarDia, opsežnog udruženja epidemioloških istraživanja na ovu temu.

Rezultati su pokazali da je svako 10 %-tno povećanje razine vitamina D (određeno genetičkim metodama) pratio pad sistoličkog (-0,37 mmHg) i dijastoličkog (-0,29 mmHg) krvnog tlaka te 8 %-tno smanjenje rizika od hipertenzije.

Iako je ovo istraživanje važan korak u razumijevanju utjecaja nedostatka vitamina D na povišenje krvnog tlaka, i sami autori zaključuju da bi ove rezultate trebala potvrditi još jedno slično nezavisno istraživanje. Poručuju da bi trebalo provesti i dodatne kliničke studije kako bi se utvrdila opravdanost korištenja dodataka vitamina D u liječenju ili prevenciji hipertenzije.

Izvor: The Lancet Diabetes & Endocrinology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak, vitamin D,

Komentari