Datum objave: 24. 07. 2015.

Dva nova istraživanja stručnjaka sa Sveučilišta u New Yorku pokazala su da su određeni ftalati za koje se smatralo da nemaju štetan učinak, ipak povezani s visokim krvnim tlakom i inzulinskom rezistencijom.

Inače, ftalati predstavljaju tvari koje se dodaju plastičnim masama kako bi im se povećala mekoća i fleksibilnost, a primjenu nalaze, primjerice, u proizvodnji prijanjajućih plastičnih folija za čuvanje hrane te nekih vrsta plastičnih ambalaža za prerađene prehrambene proizvode. Nakon što je primijećeno da je ftalat poznat pod kraticom DEHP štetan, zamijenjen je DINP-om i DIDP-om za koje se smatralo da su sigurni.

Istraživanja su bila provedena na skupini djece i adolescenata dobi 6-19 godina, a izloženost navedenim ftalatima bila im je procijenjena iz prikupljenih uzoraka urina.

Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension pokazalo je da je svako povećanje izloženosti ftalatima za 10 puta bilo povezano s povećanjem krvnog tlaka od 1,1 mm Hg.

Rezultati drugog istraživanja, objavljeni u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, pokazali su da je među adolescentima s najvišim razinama DINP-a inzulinska rezistencija bila prisutna kod svakog trećeg ispitanika, dok se kod ispitanika s najnižim razinama inzulinska rezistencija javljala kod svakog četvrtog.

Kako bi se smanjila izloženost ftalatima u kućanstvu, autori preporučuju izbjegavati zagrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici u plastičnoj ambalaži te pranje iste u perilici za suđe. Također, kada god to okolnosti dopuštaju, plastičnu foliju uputno je zamijeniti onom aluminijskom ili papirom za pečenje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari