Datum objave: 21. 08. 2011.

Američki znanstvenici su otkrili kako hrana s visokim udjelom masti može potaknuti dijabetes tipa 2, objavio je časopis Nature Medicine.

Istraživači s University of California i Sanford-Burnham Medical Research Institute su svoje eksperimente proveli na laboratorijskim miševima i uzorcima ljudskog tkiva.

Po njihovim riječima, mast negativno utječe na proizvodnju enzima nazvanog GnT-4a te tako narušava proces kojim stanice uzimaju glukozu iz krvi.

Dodatna analiza je pokazala kako su "glavni krivci" masne kiseline koje smanjuju učinkovitost proteina FOXA2 i HNF1A što je dovodilo do situacije u kojoj stanice nisu reagirale na prisutnost šećera u krvi.

Posljedica je bila pojava simptoma dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici vjeruju kako ovi nalazi otvaraju mogućnost razvoja novih metoda tretiranja dijabetesa tipa 2.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari