Kapsule s ribljim uljem kao izvorom ω-masnih kiselina su sve popularnije među potrošačima koji ne vole ribu i plodove mora, ali ih privlače tvrdnje o koristima za zdravlje srca.
Međutim, među potrošačima postoji zabrinutost zbog štetnih tvari koje su prisutne u nekim ribljim vrstama. S obzirom na nedavna izvješća, čini se da nema razloga za zabrinutost jer suplementi ne sadrže živu, dioksine i poliklorirane bifenile ili ih sadrže u neopasnim koncentracijama.
Većina proizvođača ribljeg ulja koristi ribu koja je pri dnu prehrambenog lanca poput bakalara i sardina koji akumuliraju manje žive – veće i starije ribe imaju više žive. Također, većina proizvođača provodi destilaciju ulja kako bi se uklonili zagađivači.
ConsumerLab.com u svom izvještaju o nezavisnom testiranju četrdeset i jednog proizvoda s ribljim ulje ne navodi da je niti jedan kontaminiran živom ili polikloriranim bifenilima.