Vitaminoteka

Datum objave: 23. 01. 2015.

Prema novoj američkoj studiji, dodaci ribljeg ulja te kombinacije ulja sjemenki boražine i trputaste lisičine mogu pomoći poboljšati razinu kolesterola u krvi .

U osmotjednoj studiji sudjelovalo je 59 osoba s metaboličkim sindromom ili ranim stadijem dijabetesa tipa 2. Ispitanici su nasumičnim odabirom bili podijeljeni u jednu od tri skupine. Prva skupina poslužila je kao kontrola te je uzimala dodatke prehrani ulja kukuruznih klica, druga kombinaciju ulja sjemenki boražine i trputaste lisičine, a treća skupina dodatke ribljeg ulja.

Rezultati su pokazali da je, za razliku od ulja kukuruznih klica, ulje sjemenki boražine i trputaste lisičine znatno snizilo vrijednosti ukupnog i „lošeg“, LDL-kolesterola.

Riblje ulje pokazalo je i učinak na povećanje koncentracije poželjnog, HDL-kolesterola te smanjenje koncentracije triglicerida.

Dodatno, ispitanici koji su uzimali dodatke ribljeg ulja, pokazali su i sniženje razine glikiranog hemoglobina (HbA1c), što ukazuje na vjerojatno povećanje osjetljivosti na inzulin.

Zaključno, riblje ulje, kao i kombinacija ulja boražine i trputaste lisičine, može pomoći kod smanjenja nekih rizičnih čimbenika povezanih s metaboličkim sindromom, odnosno, dijabetesom tipa 2.

Izvor: Lipids in Health and Disease

Pošalji prijatelju na email

Komentari