Josip Rešetar

Datum objave: 07. 12. 2018.

Primjena ribljeg ulja tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće povezuje se s većim indeksom tjelesne mase (ITM) u djece tijekom prvih šest godina, ali ne i s većim rizikom za pretilost te djece, pokazala je nedavna studija objavljena u časopisu BMJ.

Studija je uključila 736 danskih trudnica koje su u zadnjem tromjesečju nasumično raspoređene u skupinu koja je dobivala dugolančane omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja ili pak u kontrolnu skupinu koja je dobivala maslinovo ulje.

Djeci su nakon rođenja sve do šeste godine života mjerene vrijednosti visine, težine, opsega glave, opsega struka te sastava tijela.

Djeca, čije su majke dobivale dodatak prehrani ribljeg ulja u zadnjem tromjesečju, imala su u šestoj godini veći ITM u odnosu na njihove vršnjake čije majke nisu dobivale spomenuti dodatak prehrani.

Budući da je porast ITM bio praćen proporcionalnim porastom bezmasne, koštane i masne mase, znanstvenici sugeriraju da dodatak prehrani stimulira ukupni rast te ne utječe na povećanje rizika za pretilost.

Pošalji prijatelju na email

Komentari