Ela Lučić

Datum objave: 06. 08. 2021.

Prema rezultatima nove studije, uzimanje ribljeg ulja obogaćenog eikozapentaenskom kiselinom (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid), može povećati točnost i brzinu kognitivnih funkcija.

U randomiziranu kontroliranu studiju bilo je uključeno 310 zdravih odraslih ispitanika u dobi između 25 i 49 godina. Ispitanici su nasumično raspoređeni u jednu od tri skupine: prva skupina uzimala je riblje ulje koje je sadržavalo 900 mg dokozaheksaenske kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic acid), druga skupina uzimala je riblje ulje koje je sadržavalo 900 mg EPA, a treća skupina uzimala je placebo.

Rezultati su pokazali kako su ispitanici koji su uzimali riblje ulje bogato EPA-om postigli znatno bolje rezultate u procjeni točnosti od onih koji su uzimali placebo ili riblje ulje bogato DHA-om.

Iako uzimanje ribljeg ulja bogatog EPA-om nije rezultiralo značajnim poboljšanjima u vremenu reakcije u usporedbi s placebom, zabilježena su statistički značajna poboljšanja vremena reakcije u skupini koja je uzimala riblje ulje bogato DHA-om.

Iako se EPA pohranjuje u mozgu u malim količinama, rezultati pokazuju kako i dalje može imati važnu ulogu u višim kognitivnim funkcijama, kao što je utvrđeno u ranije provedenim studijama. Pomalo iznenađujuće, navedeni blagotvorni učinci nisu primijećeni nakon uzimanja ribljeg ulja bogatog DHA-om, napominju znanstvenici.

Dobiveni rezultati ukazuju na to kako bi uzimanje EPA-e u obliku dodatka prehrani moglo biti korisnije za poboljšanje kognitivnih funkcija zdravih odraslih osoba od uzimanja DHA. Također, omjer EPA i DHA mogao bi biti važan čimbenik u budućim istraživanjima koji će uvelike utjecati na ishode studije.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari