Tamara Roman

Datum objave: 30. 04. 2020.

Od pedesetih godina prošlog stoljeća svjedoci smo dramatičnog porasta učestalosti alergijskih bolesti, poput atopijskog dermatitisa, astme, alergijskog rinokonjunktivitisa i alergija na hranu.

Ranije objavljeni rezultati studije u kojoj je opisano ublažavanje simptoma astme kod djece u dobi od dvije godine za 30% imala je za cilj promijeniti način života cjelokupne promatrane zajednice. Pod tim se podrazumijevalo povećanje unosa ribe i ribljeg ulja, smanjene izloženosti duhanskom dimu i smanjenje vlažnosti zraka u zatvorenom prostoru tijekom trudnoće i prve dvije godine života djeteta. 

Cilj nove studije provedene u Norveškoj bio je proširiti znanja dosadašnjih istraživanja znanstvenika o povezanosti prehrane i alergijskih bolesti u djece. Također, za cilj su imali istražiti povezanost konzumacije ribe i unosa ribljeg ulja, u majki i novorođenčeta, s alergijskim bolestima koja se pojavljuju kod djece u šestoj godini života

Od ukupno 20 554 praćenih novorođenčadi u studiju je uključeno njih 4264. Sociodemografske karakteristike, relevantni faktori rizika te prehrambeni i pušački status majki dobiveni su pomoću upitnika o načinu života ispunjenih jednom tijekom trudnoće te u vrijeme kad je dijete imalo šest tjedana, zatim u vrijeme kad je dijete imalo jednu godinu i dvije godine. Ispitanice su također ispunile upitnike o zdravlju djeteta, koji su prvenstveno bili usredotočeni na znakove i simptome bolesti povezane s alergijom, a popunjavali su ih kada je djetetu bilo dvije i šest godina.

Podaci o prehrambenom unosu majki i djece prikupljeni su korištenjem seta potvrđenih semikvantitativnih pitanja o učestalosti konzumacije bijele i plave ribe. Također, ispitivana je prisutnost atopijskog dermatitisa, astme, otežanog disanja i alergijskog rinokonjuktivitisa (ARC) u djece.

Rezultati su pokazali kako je prehrambeni unos bilo koje vrste ribe u djece u dobi od jedne godine povezan s klinički i statistički nižom učestalošću pojave atopijskog dermatitisa, astme i otežanog disanja u dobi od šest godina, a ta se učestalost smanjila za 28 do 34%. 

U dobi od jedne godine, unos ribljeg ulja više od četiri puta tjedno također je bilo povezano s manjom učestalošću pojave atopijskog dermatitisa, astme i otežanog disanja, iako su rezultati bili statistički značajni samo za pojavu atopijskog dermatitisa.

Ova otkrića su u skladu s prethodnim rezultatima istraživanja koja su pokazala kako konzumiranje ribe u djece dobi od godine dana smanjuje rizik od pojave atopijskog dermatitisa u dobi od dvije godine

U skladu s prethodno provedenim meta-analizama, znanstvenici su potvrdili kako uključivanje ribe u prehranu djece u dobi do godine dana imao veći utjecaj u prevenciji bolesti povezanih s alergijom od konzumacije ribe u majki. Zanimljivo je kako konzumiranje ribe i uzimanje ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani tijekom trudnoće ili dojenja, a ni konzumacija ribe u djece u dobi od dvije godine, nisu smanjili rizik od pojave alergijskih bolesti u djece u dobi od šest godina.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari