Ela Lučić

Datum objave: 24. 04. 2020.

Navika unosa ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani može biti povezana s manjim rizikom od smrtnih slučajeva svih uzroka, kao i onih povezanih s kardiovaskularnim bolestima, tvrde istraživači.

Također, uočen je manji rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući niskoj cijeni, neutralnom mirisu i okusu, praktičnosti upotrebe i blagim nuspojavama, riblje ulje kao dodatak prehrani može biti jeftin, brz i siguran način povećanja unosa omega-3 masnih kiselina, ističu autori studije. 

Ukupno 427 678 muškaraca i žena u dobi između 40 i 69 godina, kojima na početku ispitivanja nije dijagnosticirana kardiovaskularna bolest ili karcinom, upisano je u studiju između 2006. i 2010. godine, a praćeni su do kraja 2018. godine. Tim znanstvenika koristio je elektronički upitnik kako bi ispitao sudionike o redovitoj konzumaciji ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani. Glavni ishodi mjerenja bili su smrtnost od svih uzroka, smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i dijagnoza kardiovaskularne bolesti. 

O uobičajenoj konzumaciji ribljeg ulja izvijestilo je 31,2% sudionika, a bila je povezana s 13% manjim rizikom za smrtnost od svih uzroka. Također, unos je bio povezan s 16% nižim rizikom za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i 7% nižim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti među općom populacijom. 

Nekoliko mehanizama moglo bi objasniti koristi za zdravlje dobivene unosom ribljeg ulja kao dodatka prehrani, tvrde znanstvenici. Prvo, rezultati pojedinih studija pokazuju da konzumacija omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani ima blagotvoran utjecaj na krvni tlak, trigliceride u krvnoj plazmi i rad srca, a sve to može pridonijeti prevenciji razvoja kardiovaskularnih bolesti. Drugo, rezultati nekoliko eksperimenata pokazali su kako omega-3 masne kiseline mogu poboljšati protočnu arterijsku dilataciju, što je mjera endotelne funkcije i zdravlja, dodaju autori. 

Istraživanje vezano uz omega-3 masne kiseline nastavlja se u smjeru ispitivanja mogućih antiaritmičkih svojstava koja mogu biti klinički korisna. Konačno, autori studije ističu rezultate prethodnih istraživanja koja navode utjecaj ribljeg ulja na smanjenje tromboze, kao i njegova protuupalna svojstva koja mogu igrati preventivnu ulogu u patofiziologiji ishoda kardiovaskularnih bolesti.

Također, znanstvenici su naveli popis ograničenja istraživanja, kao što su nedostatak bilo kakvog detaljnog zapisa vezanog uz uzimanje ribljeg ulja, poput doze, formulacije i potrebne duljine unosa. Nedostatak tih podataka sprječavao je znanstvenike u procjeni povezanosti ishoda i uzete doze ribljeg ulja, neovisnih učinaka i najboljeg omjera pojedinih komponenti ribljeg ulja, kao i optimalnog perioda konzumacije kako bi se postigle željene koristi.

Izvor: BMJ

Pošalji prijatelju na email

Komentari