Ela Lučić

Datum objave: 24. 11. 2020.

Svakodnevno uzimanje ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani može pomoći ublažiti bol povezanu s osteoartritisom u starijih osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću, pokazali su rezultati novog istraživanja.

U ovo randomizirano dvostruko slijepo istraživanje kontrolirano placebom znanstvenici su uključili 152 ispitanika u dobi između 50 i 80 godina. Ispitanici su nasumično raspoređeni u jednu od četiri skupine: prva skupina uzimala je placebo, druga skupina riblje ulje, treća skupina kurkumin, a četvrta skupina kombinaciju ribljeg ulja i kurkumina tijekom 16 tjedana.

Rezultati su pokazali kako je u ispitanika koji su uzimali riblje ulje uočeno značajno smanjenje bolova i opterećenja specifičnih za osteoartritis, u usporedbi s onim ispitanicima koji nisu uzimali riblje ulje.

Opterećenje specifično za osteoartritis odnosi se na tjelesnu bol, poremećaj sna, psihološki stres, gubitak produktivnosti, tjelesna ograničenja i financijske poteškoće.  

Također, rezultati su pokazali kako uzimanje ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani može poboljšati protokom posredovanu dilataciju, marker funkcije endotela. Poboljšanje vazodilatacije ovisne o endotelu nakon uzimanja ribljeg ulja moglo bi rezultirati poboljšanjem prokrvljenosti hipoksičnih tkiva, obnavljajući opskrbu kisikom i hranjivim tvarima u zahvaćenim zglobovima, smanjujući time ishemijsku bol, navode znanstvenici.

Konzumacija kurkumina u obliku dodatka prehrani, samostalno ili u kombinaciji s ribljim uljem, nije pokazala učinak na parametre boli. Autori studije zaključuju kako je potrebno provesti daljnje studije u svrhu procjene blagodati uzimanja ribljeg ulja, samostalno ili kao dodatak farmakoterapiji, kod pacijenata s dijagnozom osteoartritisa koji pate od umjerene do jake boli.

Izvor: Rheumatology Advances in Practice

Pošalji prijatelju na email

Komentari