Datum objave: 04. 11. 2016.

Prema rezultatima novog istraživanja, niske koncentracije omega – 3 masnih kiselina u krvi i manjak tjelesne aktivnosti doprinose pojavi depresivnog raspoloženja među vojnicima.

Znanstvenici su surađivali sa 100 vojnika u Fort Hood-u kako bi otkrili čimbenike koji utječu na raspoloženje vojnika na povratku iz borbe. Primijećena je povezanost smanjene tjelesne aktivnosti, koncentracije ribljeg ulja, omega-3 masnih kiselina i raspoloženja te sposobnosti oporavka. Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline koje podržavaju funkciju mozga, djeluje protuupalno, a sportašima i vojnicima pomaže da se mogu lakše nositi s intenzivnim treningom.

Ovo istraživanje je nastavak istraživanja koje je za cilj imalo ispitati razine omega-3 masnih kiselina u vojnika koji su počinili samoubojstvo. Uočeno je snažna povezanost između nižih razina omega - 3 masnih kiselina u krvi vojnika i izvršenog čina samoubojstva.

S ciljem pravilne procjene fizičke sposobnosti vojnika, autori su razvili formulu koja uključuje mnogo čimbenika, a neki od njih su psihometrijske procjene, razina tjelesne aktivnosti te dodatne analize. Ista bi formula trebala pomoći u učinkovitoj procjeni vojnika s potencijalnim posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP).

Autori ističu kako rana identifikacija mentalnih problema može pomoći u smanjenju rizika od negativnih ishoda kod aktivnih vojnika, kao i kod umirovljenih vojnih veterana.

Izvor: Military Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, omega, riblje ulje,

Komentari