Josip Rešetar

Datum objave: 06. 07. 2018.

Pregledni rad sa Sveučilišta u Surreyu otkriva da 1 gram ribljeg ulja dnevno može ublažiti bol kod pacijenata oboljelih od osteoartritisa, a ublažavanju simptoma može doprinijeti i umjerena tjelesna aktivnost.

Osteoartritis se ubraja u reumatoidne bolesti, a pogađa oko 15 % svjetske populacije starije od 60 godina. Procjene su da će do 2050 godine u svijetu bili čak 130 milijuna osoba koje će patiti od ove bolesti. Trenutno ne postoji učinkovita terapija za liječenje ove bolesti već je liječenje prvenstveno usmjereno na ublažavanje simptoma.

Aktualni pregledni rad analizirao je 68 prethodnih studija koje su ispitivale povezanost osteoartritisa s prehranom, tjelesnom aktivnosti i drugim čimbenicima životnog stila.

Rezultati su pokazali da bi primjena ribljeg ulja u niskim dozama mogla rezultirati smanjenjem boli i poboljšanjem zdravlja srca i krvožilja.

Dodatno, smanjenje težine kod pretilih bolesnika i uvođenje umjerene tjelesne aktivnosti također se pokazalo blagotvornim na zdravlje zglobova.

Generalni zaključak autora studije je da se ovoj degenerativnoj bolesti treba pristupiti promjenom cjelokupnog životnog stila.

Izvor: Rheumatology

Pošalji prijatelju na email

Komentari