Ela Lučić

Datum objave: 02. 03. 2020.

Riblje ulje kao dodatak prehrani može poboljšati biomarkere kardiovaskularne i cerebrovaskularne funkcije kod starijih osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilih, što nije slučaj s kurkuminom, pokazalo je novo istraživanje.

Konzumacija 2 grama dokozaheksaenske kiseline (DHA) zajedno s 400 mg eikozapentaenske kiseline (EPA) dnevno, u razdoblju od 16 tjedana, dovela je do značajnih poboljšanja u pogledu smanjenja krutosti arterija, otkucaja srca i vrijednosti pojedinih lipida u krvi, prema rezultatima objavljenima u časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. Međutim, dnevne doze kurkumina od 160 mg ili u kombinaciji s ribljim uljem nisu imale utjecaja na navedene parametre, izvijestili su znanstvenici. 

Uzimanje ribljeg ulja kao dodatka prehrani snižava broj otkucaja srca i trigliceride u serumu te povećava HDL kolesterol, a sve su to dobro poznate prednosti ribljeg ulja na kardiovaskularni sustav. Poboljšanje razine HDL kolesterola i neznatno smanjenje sistoličkog krvnog tlaka dovode do smanjenja od 12% na Framinghamovoj skali rizika za kardiovaskularne bolesti u odnosu na početnu vrijednost. 

Istraživači su okupili 152 starije osobe sjedilačkog načina života dobi između 50 i 80 godina koje su bile pretile ili imale prekomjernu tjelesnu masu. Provedeno je 16-tjedno dvostruko slijepo nasumično ispitivanje kontrolirano placebom, u kojem su ispitanici nasumično razvrstani u jednu od četiri skupine koje su se razlikovale s obzirom na dodijeljene dodatke prehrani. Prva skupina uzimala je placebo, druga je uzimala isključivo riblje ulje, trećoj je dodijeljen samo kurkumin, a četvrtoj uzimanje ribljeg ulja i kurkumina zajedno

Rezultati su pokazali da nijedna skupina nije pokazala poboljšanja u pogledu cerebrovaskularne reakcije. Međutim, skupina kojoj je dodijeljeno uzimanje ribljeg ulja pokazala je značajna poboljšanja u broju otkucaja srca (smanjenje od 3% u usporedbi s onima koji nisu uzimali riblje ulje) i triglicerida (smanjenje od 24%), dok su vrijednosti HDL kolesterola u serumu porasle za 8%. 

Suprotno očekivanjima, nisu primijećene promjene u CRP vrijednosti (C-reaktivni protein; marker upale) niti za jednu od skupina u usporedbi s placebom, iako je došlo do statistički neznačajnog poboljšanja kod muškaraca u skupini koja je uzimala riblje ulje. Osim toga, kombinacija ribljeg ulja i kurkumina nije, kako se na početku pretpostavljalo, rezultirala dodatnim ili sinergijskim učincima

Za vrijeme trajanja ispitivanja, u drugoj studiji koja je proučavala kombinirane učinke ribljeg ulja i kurkumina na glikemijski indeks i lipide u krvi, također nisu uočeni sinergijski učinci, ističu istraživači. Važno je napomenuti kako su studije kombiniranog djelovanja ribljeg ulja i kurkumina na ljudski organizam nove i ograničene jer je ovo istraživanje prvo u kojem su se ispitivali učinci na cerebrovaskularnu funkciju i kardiovaskularne rizične čimbenike. Znanstvenici su zaključili kako su potrebna dodatna ispitivanja koja će razjasniti temeljne mehanizme interakcije između ribljeg ulja i kurkumina, identificirati optimalne doze pri kombiniranju ovih bioaktivnih tvari i karakterizirati one pojedince koji bi imali najviše koristi od njihovog korištenja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari