Datum objave: 11. 01. 2016.

Poznato je da nisu sve masne stanice iste, već da se dijele na one „bijele“, koje služe nakupljanju masti, i „smeđe“, koje metaboliziraju masti kako bi pripomogle održavanju stabilne tjelesne temperature. No, relativno novo otkriće su i tzv. bež masne stanice, koje su tek nedavno otkrivene kod ljudi i miševa.

Bež stanice, slično kao smeđe stanice, također sudjeluju u sagorijevanju masti, a u novom istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, stručnjaci su ispitali može li se broj bež stanica povećati uzimanjem određenih vrsta hrane. Tako su na miševima saznali da riblje ulje skriva navedeni potencijal.

Do ovog saznanja su došli proučavajući razlike između miševa koje su hranili visokomasnom hranom, i miševa kojima su uz visokomasnu ishranu davali dodatke ribljeg ulja. Naime, na kraju istraživanja primijetili su da su miševi koji su dobivali riblje ulje imali 5-10 % nižu tjelesnu masu te 15-25 % niži udio tjelesnih masti.

Dodatnim analizama pokazali su i da riblje ulje djeluje tako da aktivira određene receptore u probavnom sustavu, što pokreće simpatički živčani sustav i potiče „spremišne“ masne stanice na izgaranje masti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riblje ulje,

Komentari