Vitaminoteka

Datum objave: 08. 03. 2017.

U novijem istraživanju znanstvenici sa Sveučilišnog centra u Rochesteru su došli do informacije da omega - 3 masne kiseline, koje riblje ulje sadrži, mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje osoba koje pate od astme.

Naime, povod znanstvenom istraživanju je bilo prethodno otkriće da određene masne kiseline, sadržane u ribljem ulju, utječu na regulaciju stanica imunološkog sustava (B stanica). Budući da osobe koje pate od astme imaju imunološku neravnotežu između molekula koje potiču pojavu upale i molekula koje inhibiraju istu, s razlogom se potencijalno blagotvoran utjecaj ribljeg ulja našao pod povećalom znanstvenika.

U istraživanju koje je obuhvatilo 17 osoba s dijagnosticiranom astmom, prikupljeni su uzorci krvi kako bi se promatrao utjecaj uzimanja ribljeg ulja na specifične antigene (prvenstveno IgE) odgovorne za imunološku reakciju.

Dokazano je da omega - 3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu smanjiti proizvodnju IgE kod osoba koje pate od blažeg oblika astme. Suprotno tome, kod osoba s težim oblikom astme, omega - 3 masne kiseline su se pokazale manje djelotvornima. Razlog tome krije se u činjenici da osobe s težim oblikom astme uzimaju veće količine kortikosteroida koji sprječavaju pozitivni učinak omega - 3 masnih kiselina iz ribljeg ulja.

Dodatno, paralelno istraživanje je pokazalo da prenatalna konzumacija ribljeg ulja uvelike smanjuje rizik od pojave astme kod djeteta. Znanstvenici apeliraju na konzumaciju isključivo ulja najviše kvalitete kako bi osjetljive i bioaktivne komponente u potpunosti ostale sačuvane.

Izvor: University of Rochester Medical Center

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astma, Omega-3 m.k., riblje ulje,

Komentari