Lora Štrbac

Datum objave: 29. 04. 2024.

Prema novom istraživanju, ekstrakt crvenog čilija pokazuje obećavajuće rezultate u kontroli tjelesne mase pri nižim dozama, uz minimalne nuspojave.

Nova studija, objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, istraživala je učinke ekstrakta crvene čili paprike na potrošnju energije, oksidaciju masti i izdržljivost kod 105 zdravih sudionika s prekomjernom tjelesnom masom.

Ekstrakt čili paprike inkapsuliran u topljivim prehrambenim vlaknima piskavice kako bi se kontinuirano oslobađao u crijevima, pokazao se kao siguran dodatak prehrani u dozama od 200 mg/dan kod pretilih osoba.

Sudionici su bili podvrgnuti antropometrijskim mjerenjima, mjerenjima krvnog tlaka i kardiopulmonalnim vježbama na početku i nakon 28 dana istraživanja.

Rezultati su pokazali značajno smanjenje tjelesne mase kod sudionika koji su uzimali ekstrakt čili paprike u dozi od 100 ili 200 mg/dan, dok se to nije dogodilo u placebo skupini. Smanjenje indeksa tjelesne mase također je bilo značajno u skupinama koje su konzumirale ekstrakt crvene čili paprike.

Oksidacija masti, mjera metaboličkog procesa tijekom vježbanja, pokazala je značajno smanjenje u skupini koja je uzimala ekstrakt čilija u dozi od 100 mg/dan, te smanjenje od 12,24% u skupini koja je uzimala 200 mg/dan, u usporedbi s početnim vrijednostima, ali ne i u placebo skupini.

Dodatno, konzumacija ekstrakta crvene čili paprike rezultirala je povećanjem tjelesne temperature od 1 do 2 °C. Povećanje metabolizma za 10 do 13% moglo bi rezultirati povećanjem tjelesne temperature, što bi dovelo do potrošnje kalorija od 100 do 130 kcal/dan.

U svim mjerenjima, rezultati su pokazali značajno veće vrijednosti u skupini koja je uzimala ekstrakt čilija u dozi od 200 mg/dan u usporedbi s onima koji su uzimali 100 mg/dan, što ukazuje na odgovor ovisan o dozi.

Ovi rezultati potvrđuju učinkovitost ekstrakta crvene čili paprike u potrošnji energije, poboljšanju tjelesne izvedbe te smanjenju tjelesne mase kod inače zdravih osoba s visokim indeksom tjelesne mase.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari