Vitaminoteka

Datum objave: 14. 08. 2014.

Nedavno završeno istraživanje znanstvenika s Rhode Islanda pokazalo je da je redoviti unos ribljeg ulja povezan sa značajnim usporavanjem kognitivnog propadanja i atrofije mozga kod ljudi treće životne dobi.

U ovom retrospektivnom istraživanju, ispitanici su bili osobe treće životne dobi koje su sudjelovale u opsežnoj studiji ADNI (Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative) kojoj je cilj bolje razumjeti razvoj Alzheimerove bolesti i validirati brojne biomarkere koji se koriste u dijagnozi. U istraživanju je sudjelovalo 229 ispitanika normalnih kognitivnih sposobnosti, 397 ispitanika s blagim kognitivnim oštećenjem te 193 ispitanika s Alzheimerovom bolesti. Svakih šest mjeseci prolazili su niz neuropsiholoških testova, kao i snimanje mozga magnetskom rezonancijom.

Naknadnom obradom podataka, zapaženo je da su ispitanici koji su na početku studije bili bez znakova demencije, a naveli su da koriste riblje ulje kao dodatak prehrani, pokazali značajno nižu brzinu kognitivnog propadanja.

Dodatno, ista skupina ispitanika pokazala je i manju atrofiju mozga na ključnim neurološkim mjestima u usporedbi s onima bez početno zapaženih znakova kognitivnog oštećenja koji nisu uzimali dodatke ribljeg ulja.

Bitno je naglasiti da su ovi pozitivni rezultati primijećeni samo kod onih ispitanika koji nisu bili nositelji gena APOE-4, dobro poznatog genetskog rizičnog čimbenika razvoja Alzheimerove bolesti. Dodatna istraživanja su nužna, no riblje ulje za sada pokazuje obećavajuće rezultate u usporavanju progresije ove neurodegenerativne bolesti.

Izvor: Alzheimer's & Dementia

Pošalji prijatelju na email

Komentari