Znanstvenici su uspoređivali učinak različitih udjela makronutrijenata u dijeti za mršavljenje na gubitak suvišnih kilograma.
811 pretilih ispitanika je podijeljeno u 4 skupine:
1. dijeta s niskim unosom masti i prosječnim unosom proteina (n=202)
2. dijeta s niskim unosom masti i visokim unosom proteina (n=202)
3. dijeta s visokim unosom masti i prosječnim unosom proteina (n=204)
4. dijeta s visokim unosom i masti i proteina (n=201).
Tjelesna masa ispitanika je praćena kroz razdoblje od dvije godine. Pokazalo se da je za dugotrajni gubitak kilograma bitan smanjeni unos kalorija, a ne omjer masti, proteina i ugljikohidrata u dijeti. Svi ispitanici, bez obzira kojoj skupini su pripadali ,su izgubili približno isti broj kilograma (oko 3.5 kg) i smanjili obujam struka za približno podjednako centimetara.
Izvor: American College of Cardiology