Sandra Krstev Barać

Datum objave: 01. 08. 2017.

Nova hit dijeta među hollywodskim zvijezdama zove se dijeta s gljivama ili popularno M-plan dijeta i djelo je nutricionistice slavnih Jeannette Jackson

Zahvaljujući Kelly Osbourne i Kate Perry koje svoje vitke figure pripisuju upravo ovoj dijeti, M – plan dijeta puni stupce novina s obećanjem smanjenja jednog konfekcijskog broja u 14 dana. Pritom se prema protagonistima ove priče kilogrami gube „na pravim mjestima“, a obline ostaju sačuvane. 

Jednostavni zahtjevi dijete

Dijeta s gljivama ne može biti jednostavnija. Jedina točka koje se moraju pridržavati oni koje se za nju odluče je da kroz period od 14 dana jedan obrok u danu sadrži gljive.  Možeš se odlučiti za bilo koju vrstu gljiva budući da nije definirano koju je najbolje odabrati kao niti količina koju je nužno pojesti za učinak.  Gljive je moguće pojesti u obliku omleta, rižota, juhe ili kako ti god mašta nalaže. 

Prema Jeannette Jackson prehrambena vlakna iz gljiva potiču rad probavnog sustava i osiguravaju dulji osjećaj sitosti zbog čega se manje poseže za grickalicama i bespotrebnim zalogajima.  Dodatno, niskokalorične gljive barem u jednom obroku zamjenjuju visokokalorične sastojke osiguravajući sveukupno manji kalorijski unos. Osim očuvanja oblina gđa. Jackson veže još jednu pogodnost uz svakodnevni unos gljiva, a to je ljepši izgled kože, kose i noktiju. Gljive naime sadrže vitamine B skupine, željezo i cink redom hranjive tvari potrebne za zdravlje kože, kose i noktiju. 

Prednosti dijete

Gljive su uistinu vrlo vrijedna i niskokalorična namirnica. 100 g osigurava oko 25 kalorija i mnoštvo hranjivih tvari: vlakana, proteina, vitamina B1, B3, B5, kalija, bakra i selena te vrlo malo masti.

Zbog impresivnog nutritivnog profila odlično se uklapaju u redukcijske jelovnike i idealna su namirnica za one koje žele smršavjeti ili jednostavno paze na liniju. Ukoliko u prehrani zamijene visokokalorične namirnice bogate mastima i šećerima gljive mogu pomoći u gubitku suvišnih kilograma. 

Nedostaci dijete

Dijeta je banalna, bez strukturiranih pravila i ozbiljno postavljenih premisa. Nije primjerena za one kojima je potrebno strogo definirati količinu i vrstu namirnice kako bi se dijete pridržavali. Teza da je moguće gubiti kilograme samo na određenim mjestima poput trbuha i bedra, ali ne i na grudima je neozbiljna i šarlatanska. Nemoguće je prehranom programirati gdje se mršavi, tu ipak glavnu ulogu ima genetika.   

Dijeta ne potiče promjene prehrambenih navika koje su jedini način da se i postigne i održi vitka linija, pa je u najboljem slučaju kratkoročno rješenje

Primjer jelovnika
Doručak

•    Zobena kaša s jogurtom
Međuobrok
•    Jabuka
Ručak
•    Omlet s gljivama
Večera
•    Riba po želji i blitva na lešo
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari