Sandra Krstev Barać

Datum objave: 01. 08. 2017.

Možda nekima zvuči apsurdno, ali određen broj ljudi nema problema sa suvišnim kilograma, već muku muči s pothranjenošću. 

Uzroci suviše niske tjelesne mase mogu imati svoje korijene u nekom već postojećem, no ne nužno i dijagnosticiranom, zdravstvenom stanju, genetičkim predispozicijama, različitim bolestima, malapsorpciji, gubitku apetita kao i različitim psihološkim čimbenicima. 

Postoje mnogi znaci koji nas upozoravaju kada niska tjelesna masa postaje problem. Ti znaci uključuju letargiju, depresiju i gubitak mišićne mase, a ukazuju na to da organizam troši proteine kako bi sebi osigurao energiju. Budući da pothranjenost baš kao i prekomjerna tjelesna masa i pretilost predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, sasvim je jasno da je dijeta za debljanje prva opcija za suviše mršave osobe.

Osnovni principi

Osnovni princip je unositi više energije nego što se uspije potrošiti i to postupnim povećanjem kalorija odnosno količine hrane. Dnevno se preporuča unijeti dodatnih 500 kcal više od uobičajnog čime se tjedno dobiva oko  prihvatljivih 0.5 kg.

Valja odabiriti namirnice iz svih osnovnih skupina namirnica – žitarica, voća i povrća, mesa te mlijeka i masnoća. Pri tome se preporuča povisiti unos kalorijima bogatije varijante poput primjerice punomasnog mlijeka umjesto obranog, voćnog kompota umjesto svježeg voća ili masne plave ribe umjesto bijele.

Dijeta za debljanje nije poziv za nekontrolirani unos masti. I ovdje vrijedi pravilo da masti moraju osigurati do 30% cjelokupnog dnevnog energetskog unosa , a prednost imaju nezasićene masne kiseline kakve nalazimo u maslinama i maslinovom ulju, orašastom voću, sjemenkama, avokadu.

Dnevno se preporuča unos tri obilnija obroka te 2-3 međuobroka. Za međuobrok prednost imaju sušeno voće, sjemenke i orašasti plodovi, a prihvatljivi su i voćni kolači, sladoled te energetske pločice.

Značajan dio dijete za debljanje je i redovita tjelesna aktivnost budući da djeluje na povećanje apetita, a ujedno omogućuje povećanje mišića, a ne masnog tkiva.

Prednosti dijete

Dijeta zahtijeva unos namirnica iz svih skupina čime se organizmu osiguravaju svi potrebni nutrijenti. Unatoč, slobodnim rukama što se tiče kaloričnijih namirnica potiče se unos „zdravih“ masnoća što je u skladu s principima pravilne prehrane. Porast na tjelesnoj masi je postepen u skladu s biokemijom organizma. Pohvalno je poticanje na tjelesnu aktivnost čime se osigurava da porast tjelesne mase ide na račun poželjnog mišićnog, a ne masnog tkiva.

Nedostaci dijete

Dijeta pojednostavljuje cjelokupni proces debljanja što može na pojedince koji zbog raznih poremećaja  vrlo teško dobivaju na tjelesnoj masi djelovati frustrirajuće. Također, poticanje na unos masnijih varijanta namirnica može u nedovoljno educiranih osoba dovesti do pretjeranog unosa kolesterola i zasićenih masnih kiselina.

Primjer jelovnika
Doručak: 2 kriške integralnog kruha s punomasnim sirnom namazom, 2 jaja na oko, svježa rajčica s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, svježi voćni sok
Međuobrok:  šaka orašastih plodova i suhog voća po želji
Ručak: Tjestenina u umaku od vrhnja i gljiva, miješana salata začinjena dressingom od kiselog vrhnja i začinskog bilja
Međuobrok: Punomasni jogurt s nasjeckanim jabukama i žlicom meda
Večera: File ribe na žaru i krumpir salata
Večernji zalogaj: kompot od voća po želji

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari