Sandra Krstev Barać

Datum objave: 31. 07. 2017.

Biggest Loser dijeta odnosno dijeta s najvećim gubitkom (kilograma) proizašla je iz popularne reality emisije koja se prikazivala na NBC-u. 

Sudionici emisije su se natjecali u tome tko će izgubiti najviše kilograma pa je jasno da i ova dijeta, iako prilagođena svakodnevnom životu, a ne televizijskim kamerama, potiče velik gubitak kilograma.  Stoga je, u osnovi, riječ o niskokaloričnoj dijeti u kojoj se osobe koje se odluče na nju, trebaju pridržavati tzv. Biggest Loser piramide.

Piramida nosi prikladan naziv 4-3-2-1 budući da je njeno osnovno pravilo (kao i općenito pravilo dijete) svakodnevno konzumirati:

•    4 serviranja voća i povrća
•    3 serviranja proteina  iz mršavog mesa, niskomasnih mliječnih proizvoda ili biljnih izvora
•    2 serviranja cjelovitih žitarica
•    1 „extra“ serviranje primjerice masti i ulja, slatkiša, alkohola ili hrane po izboru pod uvjetom da serviranje ne sadrži više od 200 kalorija

Dijetni program potiče na odabir hrane koja nije procesirana i koja nema dodanih masti, šećera i soli. Također, preferira se unos svježeg  voća i povrća, a ne sokova ili sušenih varijanti.  Dodatno, valja odabirati cjelovite žitarice kao i proizvode od žita. Unos rafiniranih namirnica i junk fooda treba strogo ograničiti jer se smatra potiču apetit i lako mogu dovesti do neuspjeha dijete.

Program potiče čest unos manjih obroka, a idealno ih je imati 4 do 6 (3 glavna i 1-3 međuobroka) svaki dan. 

Dijeta nudi i formulu po kojoj se računa kalorijska vrijednost programa, a to je da se vlastita težina pomnoži sa 14 i tako dobije broj kalorija koji bi trebali unositi da smršavite. 

Osim što potiče gubitak suvišnih kilograma, njeni tvorci tvrde i da smanjuje razinu kolesterola te visoki krvni tlak, te općenito poboljšava zdravstevno stanje. 

Tjelovježba je važan dio dijete

Baš kao što je to bio slučaj i u reality emisiji, tjelovježba je sastavni dio dijete i poželjna je u svakom obliku. Ipak, najvažnijim se smatraju kardio treninzi kao i treninzi snage i izdržljivosti. Na početku programa započinje se s laganijim aktivnostima te se postepeno povećava intenzitet vježbanja, a cilj je postići 200-300 minuta tjelovježbe tjedno. U tome pomažu online programi koji su prilagođeni tjelesnoj spremi pojedinca. 

Jednom kada se postigne željena tjelesna masa program nudi smjernice i kako održati postignutu liniju te izbjeći jo-jo efekt.

U skladu s time, savjeti su
1.    Svakodnevno doručkovati
2.    Jesti voće i/ili povrće uz svaki obrok
3.    Unositi proteine uz svaki obrok i međuobrok
4.    Biti tjelesno aktivan
5.    Planirati unaprijed obroke i tjelesnu aktivnosti
6.    Voditi dnevnik prehrane


Kontinuiranu podršku u praćenju dijete pruža i online klub (The Biggest Loser club) gdje zainteresirani za određenu naknadu mogu naći jelovnike, recepte, programe tjelovježbe i sl. 

Prednosti dijete

Riječ je o jednostavnoj dijeti koje se je lako pridržavati i na dulje staze. 

Bigest Loser dijeta reflektira aktualne smjernice za prehranu koja pogoduje zdravlju srca: obilje voća, povrća i cjelovitih žitarica te izbjegavanje rafinirane hrane bogate zasićenim mastima i rafiniranim šećerima. Budući da je riječ o niskokaloričnoj dijeti ona je učinkovita u skidanju kilograma i to bez osjećaja gladi. 

Dijeta naglašava važnost redovite tjelesna aktivnosti koja čini neophodni dio kvalitetnog mršavljena kao i zdravog životnog stila. 

Prikladana je za vegetarijance kao i one koji moraju izbjegavati gluten. 

Nedostaci

Iako tvorci tvrde da je riječ o uravnoteženoj dijeti koja se drži smjernica za unos makronutrijenata, u osnovi je riječ o proteinskoj dijeti s niskim unosom masti. Energetski dijeta može biti prerestriktivna i osiguravati manje od 1200 kcal dnevno što se smatra minmunom za normalno funkcioniranje. 

Dijeta zahtijeva brojenja kalorija kao i čitanje deklaracija na proizvodima  što nekima može biti zamorno. 

Napomena stručnjaka
Budući da je dijeta dosta siromašna mastima veliki je rizik da njome ne unosi dovoljno esencijalnih omega-3 masnih kiselina pa bi bilo pametno posegnuti za dodatkom prehrani.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari